Egyik fő tevékenységem a portugál tanítás. De nem ezzel kezdődött pedagógusi karrierem.

Életemben először akkor tanítottam, amikor harmadikos elemista voltam: egy osztálytársamat korrepetáltam matekból. Igaz, azóta matekkal nem próbálkoztam, de a tanítás iránti szenvedélyem megmaradt.

Egyetemistaként újrakezdtem a tanítást, egy évet félállásban még egy gimnáziumban is eltöltöttem némettanárként, de igazából felnőtteket szeretek oktatni.

További információk a Rólam menüpontban.

Évek óta a portugál tanítás az egyik legfontosabb tevékenységem, elsősorban az európai változatot tanítom, de a brazil verziót is oktatom, ha van igény igény.

Olykor vállalok latin korrepetálást, illetve kezdőknek és újrakezdőknek német órákat is adok.

Tanítottam már német és portugál anyanyelvűeknek latint, portugáloknak és spanyoloknak németet, eddig még németeknek portugált nem, de ami késik, nem múlik.

 

Ezeket a nyelvkönyveket használom portugál tanításnál:

Aprender português 1-2-3 (európai portugál)

Português XXI 1-2-3 (európai portugál)

Salpicos 2 (európai portugál gyerekeknek)

Oi, Brasil (brazil portugál)

Muito prazer (brazil portugál)

Nagyon fontosnak tartom a beszédgyakorlást, de a nyelvtant sem hanyagolom el. Portugálok illetve brazilok által készített hanganyagokkal dolgozom, hogy a diákok minél közvetlenebbül megtapasztalhassák az anyanyelvi beszélők kiejtését, szóhasználatát.

 

Vizsgák

Magyarországon jelenleg Rigó utcai portugál vizsga nincs. Aki vizsgázni szeretne, annak két választása van: a Camões Intézet által szervezett egynyelvű vizsgák, illetve a Corvinus Egyetem gazdasági nyelvvizsgái.

A Camões Intézetnél négy szintet különböztetnek meg, a legfelső, a DUPLE szint azonban a hagyományos felsőfokú vizsgát meghaladó szintet jelent.

Büszke vagyok rá, hogy eddig még minden tanítványom sikeres volt, akit én készítettem fel bármilyen megmérettetésre:

  • portugál és német érettségire
  • latin pótvizsgára (egy osztrák középiskola diákjainak volt erre szüksége)
  • középfokú illetve felsőfokú portugál nyelvvizsgára (DIPLE és DUPLE)
  • középfokú illetve felsőfokú portugál gazdasági nyelvvizsgára (Corvinus)

 

A tanítás módja

Jellemzően egyéni órákat adok, de kisebb csoportokat is oktatok. Előfordul, hogy nyelviskolában is dolgozom, de leginkább magántanárként oktatok. Olykor házhoz vagy munkahelyre megyek, illetve kávézókban tanítok, kinek mi esik jól.

Skype-os távtanítást is vállalok, ha a diák vidéken, külföldön vagy akár egy másik földrészen lakik/dolgozik. A legtávolabbi tanítványom Kínából jelentkezett be.

 

Jelenlét a közösségi médiában

Évek óta szerkesztem egyedül a Mindennapi portugál Facebook oldalt, amelynek már szép követői bázisa van. Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a portugál nyelv és kultúra.

Másik portugálos Facebook oldalam a Portugálos dolgok /Lusitania, amely a luzofón világ érdekességeivel foglalkozik.

Elindítottam portugál anyanyelvű érdeklődők számára az Húngaro para Falantes de Português nevű Facebook oldalt is, amely a magyar tanulásában nyújt segítséget.

 

Szótárak

Sokszor kérdezik tőlem, milyen szótárakat tudok ajánlani. Ma már egyre többen tanulnak az angol közvetítésével, így angol-portugál illetve portugál-angol szótárakat vesznek maguknak: ezek nagy része valóban színvonalas, online verzióikat is bátran lehet használni. Magyar viszonylatban a régi Király Rudolf és az újabb, Székely Ervin-féle hard copy szótárak közül választhatunk. Én magam szívesen használok egynyelvű értelmező szótárt, leginkább a priberam.pt oldalt.

Egy biztos, a Google Translator-t nem ajánlom, bármennyire kényelmes: magyar-portugál viszonylatban nem hasznos, inkább csak félrevezet.